Prawie co piąty paczkowany produkt spożywczy i napój sprzedawany w USA zawiera syntetyczne barwniki. Najczęściej występują one w żywności dla dzieci: słodyczach, płatkach śniadaniowych i napojach o wysokiej zawartości cukru. Tymczasem liczne badania łączą je z nadpobudliwością i problemami behawioralnymi u dzieci.
Badacze z George Institute for Global Health, Uniwersytetu Północnej Karoliny i Center for Science in the Public Interest przeanalizowali skład prawie 40 tysięcy produktów spożywczych i napojów dostępnych w amerykańskich sklepach. Zauważyli, że w wyrobach przeznaczonych dla dzieci sztuczne barwniki pojawiały się znacznie częściej (28 proc.) niż w innych (11 proc.).
Jednocześnie produkty z barwnikami miały znacznie wyższą zawartość cukru – średnio o 141 proc. więcej niż pozostałe. Zawierały go średnio 33,3 g na 100 g wyrobu, w porównaniu do 13,8 g w produktach bez barwników.
Wesprzyj nas już teraz!
Najbogatsze w barwniki okazały się: słodycze, napoje słodzone cukrem, gotowe dania, płatki śniadaniowe oraz wypieki, czyli ciasta, ciastka i rogaliki.
– Biorąc pod uwagę rosnącą od czterdziestu lat liczbę dowodów na szkodliwy wpływ syntetycznych barwników na zdrowie, rozczarowujące jest, że wciąż są one tak powszechne w produktach spożywczych, szczególnie tych adresowanych do dzieci – powiedziała dr Elizabeth Dunford, współautorka badania.
Jak dodała, producenci często łączą jaskrawe barwniki z wysoką zawartością cukru, by uczynić produkty bardziej atrakcyjnymi dla dzieci, mimo że oba te czynniki są szkodliwe dla zdrowia.
Badanie ujawniło również, że najwięcej syntetycznych barwników stosują producenci słodyczy: Ferrero (60 proc. produktów) i Mars (52 proc.). Dużą ich ilość zwiera również połowa napojów marki PepsiCo (51 proc.). Co ważne, w przypadku napojów izotonicznych odsetek ten sięga nawet 79 procent, niezależnie od marki.
Zdaniem jednego z autorów publikacji, dr Thomasa Galligana, syntetyczne barwniki są całkowicie zbędne w żywności, jednak ich eliminacja postępuje bardzo powoli.
– Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) poprosiła niedawno przemysł spożywczy o dobrowolne wycofanie barwników z produktów. Wiele firm już wcześniej składało takie obietnice, ale ostatecznie ich nie dotrzymało. Dlatego nie wiemy, czy tym razem zastosują się do zaleceń – podkreślił.
W jego opinii powinien zostać wprowadzony odgórny nakaz umieszczania ostrzeżeń na produktach zawierających syntetyczne barwniki.
Badacze uważają, że obecne prawo nie nadąża za nauką. Dopóki się to nie zmieni, to na rodziców spada obowiązek sprawdzania etykiet produktów.
– Jeśli na liście składników znajdują się syntetyczne barwniki lub wysoka zawartość dodanego cukru, lepiej takiego produktu nie kupować, zwłaszcza dzieciom – podsumowali.
Wyniki badania ukazały się w czasopiśmie „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.
Źródło: PAP