25 maja 2022

Belgijskie owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

(Fot. Michelle Rapponi/Pixabay)

Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy, 34-procentowy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami w Europie, informuje dziennik „The Brussels Times”.

Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska sytuuje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.

„Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych” – czytamy w raporcie.

Wesprzyj nas już teraz!

W ocenie PAN analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną kategorią pestycydów. „Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy” – wynika z badania organizacji.

Zgodnie z unijną strategią z 2020, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Jednak z raportu PAN wynika, że „UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia”.

pap logo

Źródło: Andrzej Pawluszek (PAP)

 

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij

Udostępnij przez

Cel na 2025 rok

Po osiągnięciu celu na 2024 rok nie zwalniamy tempa! Zainwestuj w rozwój PCh24.pl w roku 2025!

mamy: 32 506 zł cel: 500 000 zł
7%
wybierz kwotę:
Wspieram