Opublikowany niedawno na łamach PCh24.pl wywiad z wiceprezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi Jadwigą Łopatą-Wietrzną spotkał się z żywą reakcją czytelników, zainteresowanych kwestią szkodliwości GMO. Kilka kwestii poruszonych przez naszą rozmówczynię wymaga uzupełnienia i doprecyzowania.
Wesprzyj nas już teraz!
Największe zainteresowanie, ale i kontrowersje wzbudziły: postać i walka Sofii Gatiki o zdrowie dzieci, dowody na szkodliwość GMO oraz propagandowe i – moim zdaniem – nieprawdziwe stwierdzenie, że rośliny modyfikowane genetycznie są konieczne aby wykarmić świat. Dlatego spieszę z wyjaśnieniami.
Sofia Gatica – walka o zdrowie dzieci
Uprawy genetycznie zmodyfikowanej soi (GMO), którymi otoczone jest argentyńskie miasteczko Ituzaingó pociągają za sobą dramatyczny wzrost użycia środków chemicznych. Szczególnie preparatu chwastobójczego o nazwie Roundup, który stanowi poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia i środowiska. W Ituzaingó zachorowalność na raka okazała się 41-krotnie wyższa od średniej w skali całego kraju! Na niezwykle szeroką skalę występowały również problemy neurologiczne, choroby układu oddechowego, poczęcia dzieci z wadami wrodzonymi i śmiertelność niemowląt.
Dowody na szkodliwość GMO
Istnieją liczne naukowe dowody, że żywność zawierająca organizmy transgeniczne/GMO jest szkodliwa dla zdrowia i środowiska. Szczegółowe badania były prowadzone w różnych krajach i przez wielu niezależnych naukowców, jak np. prof. Gilles-Eric Séralini (Francja; wywiad z nim publikowaliśmy niedawno na łamach PCh24.pl – dop. red.), prof. Jurgen Zentek (Austria), dr Irina Ermakova (Rosja), dr Apard Pusztai (Wielka Brytania/Węgry) itd.
W 2009 r. Włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem opublikował w „Journal of Agricultural Food Chemistry” raport dokumentujący znaczące zaburzenia w systemie immunologicznym zwierząt doświadczalnych – młodych i starych myszy, które karmiono kukurydzą GM. Długoterminowe badania zlecone przez Austriacką Agencję ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, a prowadzone przez Uniwersytet Weterynaryjny we Wiedniu potwierdziły, że zmodyfikowana genetycznie kukurydza poważnie (negatywnie) wpływa na zdolności reprodukcyjne myszy.
GMO jest konieczne aby wykarmić świat? To kłamstwo!
W kwietniu 2008 r. opublikowano raport nt. rolnictwa na naszym globie, zatytułowany „Międzynarodowa ocena wpływu nauk i technologii rolniczych na rozwój”. Opracowany przez 400 naukowców i sygnowany przez 58 rządów krajów całego świata, a opublikowany na zlecenie Organizacji Narodów Zjednoczonych i Banku Światowego, jasno stwierdza: uprawy GMO nie stanowią rozwiązania w zwalczaniu głodu, ubóstwa czy zmian klimatycznych.
Udowodniono wielokrotnie, że z łatwością wykarmimy świat, jeśli postawimy na lokalne, tradycyjne, proekologiczne rolnictwo. Natomiast jeżeli dopuścimy do dalszego rozprzestrzeniania upraw GMO, bieda i głód będą się zwiększać, a jedynymi beneficjentami z wprowadzania GMO będą ponadnarodowe korporacje.
Jadwiga Łopata – ekolog, inicjator i wiceprezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, laureatka Nagrody Goldmana (Ekologiczny Nobel), była prezes Europejskiego Centrum Rolnictwa Ekologicznego i Turystyki.
(luk)