Kolejny zwrot akcji w sprawie oficjalnych narracji na temat rzekomej genezy tzw. pandemii koronawirus. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia twierdziła jakoby przyczyną były „zakażone szopy pracze”. Teraz chińscy naukowcy znów wracają do wersji z akcentującej udział chińsko-amerykańskiego centrum badawczego w Wuhan…
Wirus SARS-CoV-2 był obecny w 73 próbkach wymazów środowiskowych pobranych na terenie targu w Wuhan w okresie od 1 stycznia do marca 2020 r. Ale przebadane zwierzęta nie były zakażone koronawirusem – twierdzą chińscy naukowcy, autorzy analizy opublikowanej w magazynie „Nature”.
Do badania wykorzystano 1380 próbek materiału biologicznego pobranego ze środowiska i ciał zwierząt na terenie targu owoców morza Huanan w Wuhan w Chinach, powiązanego ze skupiskami wczesnych przypadków COVID-19 u ludzi w grudniu 2019 r. Targ został zamknięty 1 stycznia 2020 r. Aby zbadać rozpowszechnienie SARS-CoV-2 na targu, w okresie od 1 stycznia do 30 marca 2020 r. pobrano próbki ze środowiska i zwierząt (obejmujące niesprzedane towary znalezione w lodówkach i zamrażarkach, bezpańskie zwierzęta i ich odchody oraz zawartość akwarium). Na terenie targu i wokół niego pobrano 923 próbki środowiskowe i 457 próbki z materiałem pochodzenia zwierzęcego.
Wesprzyj nas już teraz!
73 próbki środowiskowe dały wynik pozytywny na obecność SARS-CoV-2. 87,5 proc. próbek z dodatnim wynikiem, pochodziło z zachodniej strefy rynku (podejrzewa się, że to tam sprzedawano dzikie zwierzęta). SARS-CoV-2 wykryto w kanałach i studzienkach kanalizacyjnych, co sugeruje, że zarażeni ludzie i/lub zwierzęta mogli zanieczyścić ścieki i tym samym ułatwić rozprzestrzenianie się wirusa na rynku, ale przebadane zwierzęta nie były zakażone SARS-CoV-2.
„Chociaż odkrycia te potwierdzają twierdzenie, że SARS-CoV-2 był powszechny na rynku owoców morza Huanan we wczesnych stadiach pandemii COVID-19, nie mogą one stanowić dowodu potencjalnego przeniesienia wirusa ze zwierząt na ludzi w tych warunkach” – napisali autorzy badania. Jednocześnie nie wykluczają oni możliwości potencjalnego wprowadzenia wirusa na targ przez zakażonych ludzi lub produkty z łańcucha chłodniczego.
Źródło: PAP / Urszula Kaczorowska
WHO w świetnej formie! Przyczyną „pandemii koronawirusa”… szopy pracze na rynku w Wuhan