„Światowe ceny żywności rosną w najszybszym tempie od dekady” – poinformowała w piątek FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Z analizy przeprowadzonej przez FAO wynika, że w ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o 39,7 proc. Tylko w maju odnotowano niemal 5-procentowy wzrost cen w porównaniu z kwietniem.
Z danych organizacji wynika, że wzrosły ceny wszystkich pięciu produktów uwzględnianych w zestawieniach: zbóż (o 6 proc. miesiąc do miesiąca), oleju roślinnego (7,8 proc.), mleka (1,5 proc.), mięsa (2,2 proc.) oraz cukru (6,8 proc.).
Wesprzyj nas już teraz!
Rekordowe koszty to wynik zwiększonego popytu po okresie pandemii oraz zaległości w produkcji. Do podwyżki przyczyniły się ogólnoświatowe restrykcje i ograniczenia w transporcie.
W tym tygodniu stowarzyszenie handlu detalicznego na wyspach British Retail Consortium ostrzegało konsumentów, że najwyższe rachunki za zakupy czekają ich na jesieni tego roku. Sytuacja ma unormować się jakiś czas później – eksperci prognozują silne ożywienie w produkcji zbóż.
Źródło: Interia.pl
TK