Ministerstwo Rolnictwa odniosło się w poniedziałek do raportu sporządzonego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), z którego wynika, że norki amerykańskie i fretki są „istotnie podatne na zakażenie wirusem SARS-CoV-2”.
W komunikacie resortu rolnictwa czytamy m.in., że „na fermach wirus rozprzestrzenia się bardzo szybko poprzez kontakt pośredni i bezpośredni, czemu sprzyja duże zagęszczenie zwierząt. Z drugiej strony niewielka odległość między fermami stanowi czynnik ryzyka szybkiej transmisji wirusa z fermy na fermę”.
Wesprzyj nas już teraz!
Autorzy raportu podkreślają, że ze względu na ryzyko dla zdrowia publicznego stwarzane przez SARS-CoV-2 należy wprowadzić wszystkimi możliwymi i dostępnymi środkami odpowiednią strategię monitorowania ferm, z uwzględnieniem konieczności wczesnego wykrywania zakażeń i traktowania wszystkich ferm norek jako zagrożonych zakażeniem.
Raport zaleca badanie zwierząt martwych lub przejawiających objawy kliniczne (w liczbie co najmniej 5 osobników) w celu potwierdzenia zakażenia, a pozytywne próbki powinny być sekwencjonowane w celu monitorowania ewolucji wirusa a otrzymane wyniki upubliczniane. Eksperci zalecają także częste badanie personelu i wszystkich osób mających kontakt ze zwierzętami.
Jak dotąd jedyny przypadek zakażenia SARS-CoV-2 u norek wykryto na początku lutego na fermie w woj. pomorskim na terenie powiatu kartuskiego. W stadzie znajdowało się 5845 norek, zwierzęta zostały zutylizowane.
Według Związku Polski Przemysł Futrzarski, w Polsce działa blisko 900 gospodarstw hodujących zwierzęta na futra. Branża zatrudnia około 10 tys. osób.
Źródło: gov.pl/web/rolnictwo
TK