1 czerwca 2017

„Krowy szkodzą środowisku”, ale dają mleko. Co na to propagatorzy Agendy 2030?

(źródło: wikimedia.org)

Przy okazji obchodzonego 25 maja Światowego Dnia Mleka przedstawiciele oenzetowskiej agendy ds. żywności i rolnictwa (FAO) wskazali, że świat musi opracować nowe metody produkcji mleka, które ograniczą zużycie energii, terenów zielonych, wody, paszy i jednocześnie „zapewnią dobre samopoczucie zwierząt”.

 

Ramiro Cabral z organizacji Elanco, specjalizujący się w wymyślaniu innowacji dla Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki w zakresie produkcji żywności podkreśla, że to pozornie niemożliwe wyzwanie jest jednak konieczne do realizacji w kontekście  wdrażanego programu „zrównoważonego rozwoju”.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Mleko i jego przetwory odgrywają kluczową  rolę w odżywianiu miliardów ludzi na całym świecie. Cabral podkreśla, że liczba ludności na świecie ma przekroczyć 9,7 mld do roku 2050 (to modelowanie matematyczne tak powszechnie stosowane przez wielu ekonomistów depopulatorów – jak pokazuje życie – nie sprawdza się), co oznacza, że liczba osób uzależnionych od bogatych składników odżywczych dla ich wzrostu i dobrego samopoczucia również będzie się zwiększać. Dlatego wg analityka konieczne jest wprowadzenie innowacyjnych metod i polityki rolniczej, by „osiągnąć zrównoważony rozwój w całym procesie produkcji żywności i ostatecznie uczynić nasz świat bardziej bezpiecznym dla żywności”.

 

Cabral przypomina, że dzisiaj we wszystkich zakątkach ziemi mleko odgrywa zasadniczą rolę w dostarczaniu składników odżywczych takich jak: wapń, magnez, selen, ryboflawina, witamina B12 i kwas pantotenowy. Wiemy, że gdy diety dzieci są uzupełniane mlekiem lub mięsem, znacznie poprawiają się ich wyniki testów, nie wspominając już o korzyściach płynących z radzenia sobie z przypadkami otyłości, które trzykrotnie wzrosły od początku lat 80. XX wieku.

 

Analityk dodaje, że dla naszego pokolenia i tych w przyszłości musimy znaleźć innowacyjne sposoby wytwarzania większej ilości żywności przy jednoczesnym ograniczeniu zasobów, by oszczędzać ziemię. Wiele w tym zakresie zależy od danych konsumentów.

 

Na szczeblu UE – pisze Cabral – udało się już zwiększyć świadomość znaczenia tej misji, a grupy takie jak EU40 podejmują szereg inicjatyw, by skoordynować i wprowadzić nowe zasady zarządzanie gospodarką we Wspólnocie. Ważnym krokiem w tym procesie są starania mające na celu prowadzenie rozmów na temat poprawy wpływu zwierząt gospodarskich na środowisko oraz na wspieranie innowacji i finansowanie badań, a także rozwoju w sektorze hodowli zwierząt.

 

Praktycznym rozwiązaniem ma być biotechnologia. Poprzez manipulacje genomem, stosowanie hormonów, nowych systemów zarządzania i oddziaływanie na konsumentów, ma się zmniejszyć liczbę hodowanych krów, jednocześnie zwiększając produkcję mleka.

 

Już wcześniej w różnych opracowaniach i raportach wskazywano na szkodliwość hodowli krów, odpowiedzialnych za emisję metanu. Dlatego postuluje się promocję wegetarianizmu i wprowadzenie odgórnie szereg inicjatyw zmierzających do ograniczenia konsumpcji wołowiny i mięsa w ogóle.

 

Źródło: euractiv.com

AS

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(0)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Bez Państwa pomocy nie uratujemy Polski przed planami antykatolickiego rządu! Wesprzyj nas w tej walce!

mamy: 310 251 zł cel: 300 000 zł
103%
wybierz kwotę:
Wspieram