22 września 2017

Lubisz kurczaki? Podziękuj średniowiecznym mnichom!

(Kwoka z pisklętami na wybiegu. źródło: wikimedia.org)

Kurczaki to jedno z najpopularniejszych współczesnych dań. Kiedyś jednak większość kur i była dzika i agresywna. Za ich obfitość na współczesnym rynku warto podziękować średniowiecznym mnichom. To bowiem benedyktynom, jak zauważają naukowcy, zawdzięczamy udomowienie tych stworzeń. Średniowieczni zakonnicy rozpoczęli proces ich przemiany genetycznej.

 

Kura to prawie najlepszy przyjaciel człowieka. Towarzyszyła wszak ludziom od kilku tysięcy lat. Jednak nie każda sztuka nadaje się do hodowli. Kury dzielą się bowiem na te pozbawione genu TSHR (receptora tyreotropiny) i te posiadające go. Nie wnikajmy w biologiczne szczegóły. Dość powiedzieć, że gen ten odpowiada za zwiększenie zdolności składania jaj i zmniejszenie agresji.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Kurczaki z TSHR są zatem nieporównywalnie korzystniejsze dla hodowli, niż te pozbawione go. Jednak we wczesnym średniowieczu ich populacja wynosiła mniej niż 50 procent wszystkich kurczaków.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfordzie odkryli, że proporcje od IX wieku proporcja ta zaczęła się zwiększać. Następnie doszli do wniosku, że za zwiększenie ilości kurczaków odpowiadają benedyktyńscy mnisi. To oni bowiem rozpoczęli hodowlę kurczaków.

 

Średniowieczni benedyktyni nie znali wprawdzie zasad genetyki. Jednak zachęcali do rozmnażania jednostki łagodne, nieagresywne et cetera. Choć nie dysponowali współczesną wiedzą biologiczną, to i tak doprowadzili do poprawy puli genetycznej kurczaków. Skutki rozpoczętego przez nich procesu widzimy dziś, po upływie ponad 1000 lat. Wszak obecnie niemal 100 procent kurczaków posiada korzystny gen TSHR. 

 

Skąd jednak wynika to upodobanie średniowiecznych zakonników do dwunożnych ptaków? Właśnie z ich dwunożności. Podczas okresów postów, o wiele dłuższych, niż obecne, zakonnicy nie mogli wszak spożywać mięsa czworonogów. Dla tych dwunożnych istniał jednak wyjątek. Kurczak stanowił więc doskonały ersatz innego rodzaju mięs.

 

Średniowieczni mnisi zachowali dużo starożytnych dzieł, przygotowali dzikie tereny pod uprawy, doprowadzili do rozwoju metalurgii, wytwarzali pierwsze zegary, pomagali wędrowcom oraz rozbitkom, a nawet latali szybowcami (jak XI-wieczny mnich Elmer). Do długiej listy ich osiągnięć należy dopisać też poprawę puli genetycznej kurczaków. Warto o tym pamiętać przy jedzeniu obiadu.

 

 

Źródło: ucatholic.com / Thomas Woods, Jak Kościół zbudował cywilizację zachodnią

mjend 

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(0)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Bez Państwa pomocy nie uratujemy Polski przed planami antykatolickiego rządu! Wesprzyj nas w tej walce!

mamy: 311 251 zł cel: 300 000 zł
104%
wybierz kwotę:
Wspieram