O ile z rodzimym rolnictwem są coraz większe kłopoty, chodzi tu nie tylko o unijną biurokrację, ale choćby o fakt, iż o spotkaniu choćby w stołecznym sklepie polskich rzodkiewek można raczej zapomnieć, o tyle za zachodnią granicą polscy pracownicy są w okresie zbiorów bardzo cenieni.
Tradycyjnie wiosennym przysmakiem na niemieckich stołach są szparagi. Jak podają statystyki, każdy Niemiec zjada rocznie 1,5 kg tych warzyw, nie pamiętając często o tym, że od lat podporą szparagowej branży są tysiące Polaków, którzy sezonowo pracują przy tych zbiorach. Niemieccy plantatorzy podkreślają, że ich uprawy nie rozwinęłyby się tak dobrze, gdyby nie pracownicy z Polski.
Wesprzyj nas już teraz!
Do miejscowości Beelitz każdej wiosny do pracy przy zbiorze szparagów przyjeżdża około 3,5 tysiąca pracowników z Polski (także z Rumunii). Przez trwający osiem tygodni sezon ścinają, myją, obierają, i na końcu pakują tony szparagów, na które szczególny popyt jest
w berlińskich sklepach i restauracjach. Aby nadążyć za dojrzewającymi szybko szparagami, zbieracze pracują codziennie po około 10 godzin, również w weekendy. Przy dobrej pogodzie zbiór każdego z nich może sięgnąć aż 150 kg szparagów dziennie.
Średni zarobek zbieracza to około 2 tysięcy euro na sezon. Ludzie pracujący w jednej z firm w Beelitz pochodzą głównie z południowo-wschodniej Polski. Werbowanie zbieraczy zaczyna się już kilka miesięcy przed sezonem. „W polskich miejscowościach organizowane są spotkania informacyjne z mieszkańcami, wyjaśniamy, na czym polega praca, jak się przygotować do wyjazdu i czego można się spodziewać. Zależy nam, aby ci ludzie czuli, że są pod dobrą opieką. Niektórzy się obawiają, bo mają złe doświadczenia z innych miejsc czy krajów” – wyjaśnia Katarzyna Iwan z Krakowa, która opiekuje się pracownikami sezonowymi na plantacji w Beelitz.
Mimo tych starań czasem dochodzi do konfliktów, szczególnie gdy jest zimno i zbiory, a co za tym idzie, zarobki pracowników sezonowych są mniejsze.
Kilka lat temu niemieccy plantatorzy szparagów mieli trudności ze znalezieniem pracowników w Polsce. Wówczas Polacy chętniej wyjeżdżali za pracą do Wielkiej Brytanii
i Irlandii. Teraz Polacy znów chętniej pracują na niemieckich polach.
Niemcy najchętniej jedzą szparagi białe, najlepiej smakują, gdy są świeże. Sezon na szparagi kończy się oficjalnie 24 czerwca.
Źródło: PAP
Piotr Toboła