11 stycznia 2013

Brytyjskie Zrzeszenie Inżynierów Mechaniki (IMechE) przygotowało raport, z którego wynika, iż połowa żywności na świecie jest marnowana. Roczna produkcja żywności na świecie sięga 4 mld ton. Jak obliczyli eksperci IMechE, 30–50 proc. tej produkcji jest wyrzucana. Największe straty generują Stany Zjednoczone i Europa, gdzie prawdopodobnie marnuje się połowę żywności.

 

Za główne przyczyny marnotrawstwa żywności autorzy raportu uznają: warunki przechowywania, nadmierne przestrzeganie daty przydatności, zbyt duże opakowania i lekkomyślność konsumentów. Raport wykazał także, że ponad 30 proc. roślin spożywczych w Wielkiej Brytanii nie jest zbierana z pól ze względu na niekorzystny wygląd.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Zdaniem komentującego raport dr. Tima Foxa z IMechE marnotrawiona żywność mogłaby posłużyć do wyżywienia rosnącej populacji ludności na świecie, szczególnie w regionach, gdzie panuje głód. Naukowiec zauważa także, że środki wykorzystywane do produkcji tj. woda, energia czy ziemia są skrajnie nieekonomicznie wykorzystywane.

 

 

Źródło:wprost24.pl

luk

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij

Udostępnij przez

Cel na 2025 rok

Po osiągnięciu celu na 2024 rok nie zwalniamy tempa! Zainwestuj w rozwój PCh24.pl w roku 2025!

mamy: 32 506 zł cel: 500 000 zł
7%
wybierz kwotę:
Wspieram