Brytyjskie Zrzeszenie Inżynierów Mechaniki (IMechE) przygotowało raport, z którego wynika, iż połowa żywności na świecie jest marnowana. Roczna produkcja żywności na świecie sięga 4 mld ton. Jak obliczyli eksperci IMechE, 30–50 proc. tej produkcji jest wyrzucana. Największe straty generują Stany Zjednoczone i Europa, gdzie prawdopodobnie marnuje się połowę żywności.
Za główne przyczyny marnotrawstwa żywności autorzy raportu uznają: warunki przechowywania, nadmierne przestrzeganie daty przydatności, zbyt duże opakowania i lekkomyślność konsumentów. Raport wykazał także, że ponad 30 proc. roślin spożywczych w Wielkiej Brytanii nie jest zbierana z pól ze względu na niekorzystny wygląd.
Wesprzyj nas już teraz!
Zdaniem komentującego raport dr. Tima Foxa z IMechE marnotrawiona żywność mogłaby posłużyć do wyżywienia rosnącej populacji ludności na świecie, szczególnie w regionach, gdzie panuje głód. Naukowiec zauważa także, że środki wykorzystywane do produkcji tj. woda, energia czy ziemia są skrajnie nieekonomicznie wykorzystywane.
Źródło:wprost24.pl
luk