28 grudnia 2022

„Poszukiwania nowej żywności mają dzisiaj duże znaczenie”. TVP promuje jedzenie… robaków

(Wilhelm Thomas Fiege / insektenwirtschaft.de, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Poszukiwania nowej żywności mają znaczenie i z racji inflacji oraz tego co dzisiaj dzieje się na Ukrainie. Te nowości zostały drastycznie przyspieszone w całej Europie, a także na świecie – ocenia profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Tadeusz Bakuła w reportażu TVP3 Olsztyn, przedstawiającym polską hodowlę larw chrząszcza mącznika młynarka.

TVP3 Olsztyn wyemitowała reportaż przedstawiający hodowlę larw mącznika młynarza na Warmii i Mazurach. Występujące w nim osoby; naukowcy czy pracownicy hodowli owadów, prezentują mięsne alternatywy w samych superlatywach.

„W Kociborzu k. Kętrzyna larwy mącznika hodowane są po to, by jadły je gady i ptaki. W planach jest produkcja podobnego pokarmu dla innych zwierząt, a także ludzi” – informuje autorka reportażu.  – Odpowiednio wysuszone i jednocześnie wysterylizowane; oto gotowy produkt. Bardzo proszę się poczęstować – mówi pracownik hodowli, częstując reporterów świeżą partią robaków.

Wesprzyj nas już teraz!

Zaletami dopuszczonej w 2017 r. przez Komisję Europejską hodowli ma być nie tylko produkcja „o czystym obiegu”, ale poszukiwanie nowych alternatyw żywieniowych dla człowieka. – Poszukiwania nowej żywności mają znaczenie i z racji inflacji oraz tego co dzisiaj dzieje się na Ukrainie. Te nowości zostały drastycznie przyspieszone w całej Europie, a także na świecie – tłumaczy profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Tadeusz Bakuła.

–Nasze województwo ma szanse stać się liderem w hodowli na cele paszowe i żywieniowe, bo ten sektor też zaczyna się prężnie rozwijać – podkreśla.

„Zainteresowanie hodowlą owadów na Warmii i Mazurach nie jest przypadkowe. To właśnie naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie już trzy lata temu zakończyli realizować projekt, którego owocem jest kompendium wiedzy jak taką hodowlę prowadzić” – dowiadujemy się z materiału.

Rząd Zjednoczonej Prawicy, mimo otwartej krytyki niektórych niepokojących zjawisk płynących do Polski z Unii Europejskiej, bez wahania realizuje prowadzoną m.in. z Brukseli, ale i innych zagranicznych ośrodków lewicową politykę zrównoważonego rozwoju, polegającą – w wielkim skrócie – na wycofaniu się człowieka z niektórych osiągnięć cywilizacyjnych na rzecz współistnienia ze środowiskiem naturalnym.

Jednym z jej czołowych założeń jest globalna zmiana nawyków żywieniowych; przede wszystkim odejście od przemysłowej hodowli mięsa, mającego stanowić jeden z głównych czynników zmian klimatu. W przestrzeni medialnej coraz częściej promowane są alternatywy dla wołowiny czy drobiu w postaci zamienników roślinnych, mięsa produkowanego laboratoryjnie z serum lub grzybów, a także…przetworzonych owadów. W powyższe rozwiązania inwestują najwięksi miliarderzy-wizjonerzy świata jak Bill Gates czy Jeff Bezos, a drogę administracyjną torują regulacje organizacji międzynarodowych, np. Komisji Europejskiej.

Źródło: tvp.info
PR

 

Klonowane rośliny, mięso in vitro i… robaki. Co według lewicy będziemy jeść w 2050?

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(25)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Bez Państwa pomocy nie uratujemy Polski przed planami antykatolickiego rządu! Wesprzyj nas w tej walce!

mamy: 310 141 zł cel: 300 000 zł
103%
wybierz kwotę:
Wspieram