Larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) zostały wpisane przez Radę Unii Europejskiej do katalogu produktów „nowej żywności”. Oznacza to, że suszone robaki do spożycia będzie można zakupić w sklepie bądź restauracji oraz że będzie można ich używać jako składników innych dań, np. ekologicznych kotletów.
Swoją decyzję Rada UE oparła na badaniach przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), z których wynika, że larwy chrząszcza mącznika młynarka są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika i mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”.
Termin „nowa żywność” (novel food) w unijnym żargonie oznacza produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w UE w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. Może to być np. żywność nowo opracowana lub „innowacyjna”, bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji.
Wesprzyj nas już teraz!
Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.
Katalog „nowej żywności” prowadzi Komisja Europejska. Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w tym zestawieniu.
Źródło: tvp.info
TK
Zobacz film wyprodukowany przez PCh24.pl