Już prawie milion Niemców przeszło na weganizm. Z roku na rok z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego rezygnuje coraz więcej osób. U podstaw takiej decyzji leży niezgoda na ból odczuwany przez zwierzęta oraz troska o środowisko.
W 2014 roku mięsa nie jadło 900 tysięcy naszych zachodnich sąsiadów. Statystyki konsumpcji produktów żywnościowych pokazują, że weganizm staje się coraz bardziej modny. Żywność imitująca produkty mięsne sprzedawała się w 2014 roku zdecydowanie lepiej, niż rok wcześniej. Przykładowo jogurtów sojowych sprzedano 43 proc. więcej niż w roku 2013, a produktów imitujących mięso – o 13 proc. Z kolei o 4 proc. spadła sprzedaż produktów mięsnych, a o 3 proc. – produktów mlecznych.
Wesprzyj nas już teraz!
Pamela Kerschke-Risch, socjolog odżywiania z Hamburga, przekonuje w rozmowie z „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, że za tym trendem stoi przede wszystkim niechęć do masowego uboju zwierząt. Na dalszych miejscach Kerschke-Risch wymienia dbałość o zdrowie (chęć uniknięcia tłuszczów zwierzęcych) oraz troskę o ochronę środowiska.
Do ograniczenia spożycia mięsa nawołują też niektórzy niemieckojęzyczni katoliccy hierarchowie. Już w 2012 roku wiedeński kardynał Christoph Schönborn podkreślał na łamach wiedeńskiej gazety „Heute”, że rezygnacja z mięsa w okresie Wielkiego Postu jest tym bardziej właściwa, że przyczynia się do ograniczenia cierpień zwierząt i poprawia równowagę ekologiczną planety. Z kolei 15 maja tego roku kardynał stwierdził – ponownie na łamach „Heute” – że należy spożywać mniej w mięsa w trosce o jakość ziemi uprawnej przekazywanej przyszłym pokoleniom.
Według „FAZ” niemieccy weganie jako wzór stawiają sobie Izrael, gdzie bez mięsa odżywia się nawet 5 proc. społeczeństwa. W samych Niemczech stolicą weganizmu jest Berlin – funkcjonuje tam obecnie niemal 30 restauracji serwujących dania wyłącznie roślinne. Na rzecz odejścia od konsumpcji mięsa skutecznie lobbuje też Niemiecki Związek Wegetarian. Związkowi udało się przykładowo przekonać państwową spółkę kolejową Deutsche Bahn do oferowania pasażerom dań wegańskich.
Źródło: Frankfurter Allgemeine Zeitung, kathweb.de
pach