„Ponad połowa polskich konsumentów jest otwarta na spróbowanie mięsa hodowanego komórkowo (tzw. mięsa hodowlanego) i poparłaby rozwój jego produkcji w Polsce”, wynika z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie międzynarodowej organizacji promującej „zrównoważoną żywność” – Good Food Institute Europe (GFI Europe).
Z zaskakującej analizy wyników dokonanej przez PAP dowiadujemy się m. in., że 54 proc. badanych jest skłonnych spróbować mięsa wytwarzanego w laboratorium, a aż 25 proc. rozważyłoby zastąpienie nim części obecnie spożywanego mięsa.
Kolejny wskaźnik, na który zwraca uwagę PAP mówi, że 49 proc. respondentów twierdzi, iż spożywana obecnie w Polsce ilość tradycyjnego mięsa jest zbyt wysoka. Taki sam odsetek badanych deklaruje, że w ciągu najbliższych dwóch lat planuje jeść mniej mięsa lub nie jeść go wcale.
Wesprzyj nas już teraz!
To jednak nie wszystko. Okazuje się bowiem, że aż 40 proc. badanych „zna już metodę produkcji mięsa w laboratorium”, a 16 proc. ma „znaczną wiedzę na ten temat”.
56 proc. respondentów twierdzi, że produkowane w laboratorium mięso powinno zostać dopuszczone do sprzedaży w Polsce, jeśli przejdzie ocenę bezpieczeństwa żywności przez organy regulacyjne. Dodatkowo 51 proc. respondentów uważa, że powinno być produkowane w kraju, aby przynieść korzyści naszej gospodarce.
Badanie zostało wykonane na zlecenie Good Food Institute, międzynarodowej organizacji non-profit działającej na rzecz „zrównoważonej produkcji żywności”. Przeprowadzono je w formie ankiety internetowej w dniach 15-22 kwietnia 2024 r. przez YouGov Deutschland GmbH na reprezentatywnej grupie 1006 osób z Polski w wieku powyżej 18 lat.
Źródło: PAP / Oprac. TG