Od początku roku 2019 rolnicy będą mogli dotrzeć ze swoimi produktami do większej liczby odbiorców. Wszystko za sprawą nowelizacji dwóch ustaw. Zmiana umożliwi sprzedaż żywności wyprodukowanej przez rolników w lokalnych restauracjach, stołówkach, gospodarstwach agroturystycznych i sklepach – informuje „Gazeta Polska Codziennie”.
Znowelizowano ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ten sposób rozszerzono katalog miejsc, gdzie rolnicy mogą sprzedawać żywność wyprodukowaną w swoim gospodarstwie.
Wesprzyj nas już teraz!
Ponadto przepisy podwyższają zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych kwoty przychodów z 20 do 40 tys. zł. „Po przekroczeniu tej kwoty będzie obowiązywał podatek obrotowy w preferencyjnej wysokości 2 proc.” – czytamy w „GPC”. Wprowadzono także ograniczenia geograficzne.
Handel będzie musiał być dokumentowany, aby możliwe było dokładne określenie ilości sprzedanych produktów. Ponadto punkt sprzedaży ma być oznaczony widocznym dla klienta napisem „rolniczy handel detaliczny” oraz danymi producenta.
Źródło: „Gazeta Polska Codziennie”
MWł