Prof. Magnus Söderlund zasugerował podczas konferencji na temat żywienia połączonej z targami żywności, że konieczne może być zwrócenie się ku kanibalizmowi i zjadanie ludzkiego mięsa, aby uratować planetę przed zmianami klimatycznymi.
Słowa te padły podczas dwudniowej konferencji na temat żywnościowej przyszłości – Gastro Summit – w Sztokholmie, która odbywała się w dniach od 3 do 4 września i była reklamowana jako „nowy szczyt gastronomiczny z naciskiem na zrównoważony rozwój, innowacje i zdrowie”. To „dynamiczna platforma do prezentacji i dyskusji na temat trendów, ruchów i zmian społecznych, które wpłyną na branżę HoReCa” – czytamy na stronie organizatora.
Wesprzyj nas już teraz!
W przemówieniu zatytułowanym: „Czy możesz sobie wyobrazić jedzenie ludzkiego ciała?”, behawiorysta i specjalista od marketingu z „Handelshögskolan” opowiada się za przełamaniem pradawnych tabu przeciwko bezczeszczeniu zwłok człowieka i za jedzeniem ludzkiego mięsa.
Söderlund oskarżył „konserwatystów”, którzy wzbraniają się przed zjadaniem zmarłych krewnych, że nie chcą ratować planety. Tłumaczył, że przekonanie ludzi do kanibalizmu będzie wymagało czasu, ale już można ten „pomysł” stopniowo „sprzedawać”, najpierw przekonując ludzi do skosztowania ludzkich zwłok. Mówił o „degustacji” ludzkiego mięsa.
Szwedzki uczony pytał: – Czy jesteśmy ludźmi zbyt samolubnymi, aby żyć w sposób zrównoważony?
Konferencja Gastro Summit reklamowała się jako miejsce, w którym zadawane są pytania: „Czy kanibalizm jest sposobem na zrównoważony rozwój żywności w przyszłości? Czy pokolenie Z ma odpowiedzi na nasze wyzwania żywieniowe? Czy można skłonić konsumentów do podjęcia właściwych decyzji? Podczas GastroSummit otrzymasz odpowiedzi na te pytania, a także zapoznasz się z najnowszymi odkryciami naukowymi i poznasz wiodących ekspertów” – czytamy.
W swoim wystąpieniu Söderlund pytał publiczność, ile osób byłoby otwartych na „pomysł” zjadania ludzkiego mięsa. Ocenił później, że 8 procent uczestników jego prelekcji stwierdziło, iż byłoby otwartych na taką „próbę”. Zapytany, czy sam żywiłby się ludzkim mięsem, przyznał, że przynajmniej jest otwarty, by go skosztować.
Profesor Magnus Soderlund kieruje Centrum Marketingu w Stockholm School of Economics. Swoją kontrowersyjną propozycję przedstawił nie tylko podczas szczytu w Sztokholmie, ale także w szwedzkiej telewizji TV4, argumentując, że jedzenie ludzkiego mięsa może być „zrównoważoną alternatywą dla mięsa lub nabiału”.
Tłumaczył, że ma na myśli ciało ludzi, którzy już nie żyją. Nie opowiada się za zabijaniem nawzajem. W rozmowie ze szwedzką prezenterką zaznaczył, że ludzi można „oszukać”, by podjęli właściwą decyzję, otwierając się na „degustację” ludzkiego mięsa.
Źródło: climatedopote.com, voiceofeurope.com, theweek.co.uk
AS