Państwowa Inspekcja Sanitarna alarmuje: pacjenci polskich szpitali są niedożywieni. Jedzenia jest za mało, jest zbyt monotonne i niedostosowane do stanu pacjentów.
Pacjenci polskich szpitali są niedożywieni, otrzymują potrawy przyrządzone nieprawidłowo z produktów, których jakość pozostawia wiele do życzenia – alarmuje Państwowa Inspekcja Sanitarna. Stawka żywieniowa wynosi od 5 do 8 złotych na dobę dla pacjenta. W jadłospisie brakuje białka, owoców i warzyw. Nikt nie dostosowuje też posiłków do schorzeń pacjentów.
Wesprzyj nas już teraz!
Zupa mleczna, chleb, twaróg, na obiad znów zupa i ziemniaki z sosem, a na kolację kromka chleba i łyżka dżemu – tak żywione są w Polsce osoby chore. Nikt nie sprawdza, czy pacjent posiłek zjadł.
Szpitale dalej oszczędzają jak mogą. Głównie na pacjentach.
Źródło: „Nasz Dziennik”
mat