Mięso, klimatyzacja, latanie i SUV-y zwiększają emisję dwutlenku węgla, więc oenzetowski Międzyrządowy Zespól ds. Zmian Klimatu wzywa do rezygnacji albo przynajmniej znacznego ich ograniczenia. Wyciekła robocza wersja kolejnego raportu IPCC, który ma się pojawić w lutym przyszłego roku.
Globalna zmiana stylu życia miałaby ograniczyć do 2030 r. emisję dwutlenku węgla na całym świecie aż dwukrotnie. IPCC ubolewa, że ludzie nie tylko nie chcą chętnie rezygnować z jedzenia mięsa, korzystania z klimatyzacji, latania samolotami i jazdy dużymi samochodami, ale coraz częściej dokonują wyborów sprzyjających wzrostowi emisji. Pozwala im na to wzrost dochodów. W projekcie raportu IPCC, który oficjalnie ma być opublikowany w lutym 2022 r., stwierdzono, że „pojedyncza, wyizolowana zmiana zachowania nie może znacząco zmniejszyć emisji [gazów cieplarnianych]”, ale „osoby mogą przyczynić się do pokonania barier i umożliwić łagodzenie zmian klimatu”. „Gdyby 10-30 proc. populacji wykazywało zaangażowanie w niskoemisyjne technologie, zachowania i styl życia, ustanowione zostałyby nowe normy społeczne” – czytamy.
IPCC wskaże rządom, jak ograniczyć popyt na towary i usługi o „najwyższym śladzie węglowym”. W raporcie po raz pierwszy pojawi się odrębna sekcja. Ma się znaleźć także sugestia, by zmuszać do „mobilności zorientowanej na człowieka” i korzystania z transportu publicznego, a nie z własnych samochodów. Będzie także wezwanie do ograniczenia podróży lotniczych, postuluje się również zmiany w zakresie korzystania z urządzeń klimatyzacyjnych i „ulepszony recykling”. Naukowcy dyskutują, jak ograniczyć konsumpcję wody oraz energii w przypadku indywidualnych odbiorców.
Wesprzyj nas już teraz!
Twórcy raportu IPCC powołują się na dane, według których w minionej dekadzie korzystanie z lotnictwa wzrosło o 28,5 proc., zużycie SUV-ów o 17 proc., a spożycie mięsa o 12 proc., zaś zapotrzebowanie na energię do chłodzenia gospodarstw domowych wzrosło o 40 proc. Autorzy raportu twierdzą, że „przejście na diety o wyższym udziale białka roślinnego w regionach o nadmiernym spożyciu kalorii i żywności pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do znacznej redukcji emisji GHG”, a „diety oparte na roślinach mogą zmniejszyć emisje GHG nawet do 50 proc. w porównaniu ze średnią emisyjną dietą zachodnią”.
Sugeruje się wprowadzenie wyższych podatków od mięsa, szeroko zakrojone kampanie reklamowe, które zachęcą ludzi do zmiany diety. Raport IPCC jest analizowany przez urzędników państwowych i naukowców. Może ulec zmianie przed planowaną publikacją w lutym 2022 r., czego obawiają się radykalni działacze klimatyczni, którzy ujawnili wersję roboczą dokumentu.
Źródło: climatechangenews.com
AS