Trzeba szeroko zakrojonych było badań naukowych, by stwierdzić z całą mocą, że „ultraprzetworzona żywność” szkodzi człowiekowi. Tym razem dowiedziono, że spożywanie takich produktów w dużych ilościach powoduje szybsze starzenie się organizmu.
Naukowcy z włoskiego Libera Universita Mediterranea analizując dane ze znanego europejskiego badania Moli-sani dotyczące 22 tys. osób, zauważyli, że wysokoprzetworzone jedzenie spożywane w dużych ilościach, niezależnie od wartości odżywczej, przyspiesza starzenie się organizmu. Badacze sprawdzili stężenie ponad 30 różnych markerów wskazujących biologiczny wiek.
Wiek biologiczny odzwierciedla faktyczne parametry ciała – narządów, tkanek i różnych układów. Może różnić się przy tym od wieku chronologicznego.
Wesprzyj nas już teraz!
Dzięki szczegółowym kwestionariuszom, naukowcy mieli dostęp do informacji o spożyciu typowych dla przetworzonej żywności substancji, takich jak maltodekstryny, białkowe hydrolizaty, utwardzone tłuszcze, barwniki, konserwanty wzmacniacze smaku czy słodziki.
Żywność ultraprzetworzona obejmuje nie tylko paczkowane przekąski czy napoje słodzone, ale także pozornie „nieszkodliwe” produkty, takie jak masowo produkowany lub paczkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe czy alternatywy mięsa – żeby wymienić tylko kilka przykładów.
„Nasze dane pokazują, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej ma nie tylko negatywny wpływ na ogólne zdrowie, ale może także przyspieszać samo starzenie, sugerując związek, który wykracza poza słabą jakość odżywczą tych produktów” – wskazała Simona Esposito, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „American Journal of Clinical Nutrition”
„Mechanizmy, poprzez które ultraprzetworzona żywność może być szkodliwa dla zdrowia ludzi, nie są jeszcze całkowicie jasne. Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, produkty te przechodzą intensywny proces przetwarzania przemysłowego, który w rzeczywistości zmienia ich skład. Prowadzi to do utraty składników odżywczych i błonnika. Może to mieć istotne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu glukozy oraz składu i funkcjonalności mikrobioty jelitowej. Ponadto produkty takie często są pakowane w plastikowe opakowania, stając się w ten sposób nośnikami substancji toksycznych dla organizmu” – tłumaczy współautorka Marialaura Bonaccio.
Badacze zalecają więc ponowną ocenę stosowanych zaleceń oraz wprowadzenie odpowiednich ostrzeżeń na żywności.
Źródło: PAP
Oprac. MA