Benedyktyni z Nursji, celebrujący liturgię w zwyczajnej jak i nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego, otworzyli browar Birra Nursia. Pierwszych 3 000 butelek tradycyjnego piwa sprzedano w ciągu kilku dni. W trakcie audiencji przełożony tej wspólnoty, o. Cassian Folsom obdarował butelką piwa ojca świętego Benedykta XVI.
Benedyktyni z klasztoru w Nursji, zlokalizowanego niedaleko domu patriarchy tego zakonu, zgodnie z dekretem „Perfectae caritatis” ostatniego soboru, realizują charyzmat „powracania do źródeł”. Misją benedyktynów jest pełne przestrzeganie zwyczajów monastycznych, także czuwań i postów, życie podporządkowane modlitwie, studium i pracy fizycznej. Rytm dnia mnichów wyznacza uroczysta ofiara Mszy świętej, godziny kanoniczne i liturgia sprawowana w zwyczajnej, jak i nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego, ze szczególnym przywiązaniem do chorału gregoriańskiego.
Wesprzyj nas już teraz!
Wspólnota został założona przez o. Cassiana Folsoma OSB (ur. 1955 w Massachusetts) w roku 1998, dwa lata później przeniosła się z Rzymu do Nursji. W 2005 roku pierwszy spośród braci, br.Klemens otrzymał święcenia kapłańskie. W 2009 roku benedyktyni otrzymali specjalny apostolat liturgiczny, związany ze stałą celebracją w obydwu formach. Rok później o. Folsom OSB, który poprzednio pełnił już funkcje wicerektora Papieskiego Ateneum Anselmianum, został mianowany konsultorem Kongegacji ds. Kultu Bożego. W lutym 2012 roku klasztor został erygowany kanonicznie pod nadzorem opata-prymasa.
Browar i piwo Birra Nursia stanowią nawiązanie do najdawniejszych tradycji monastycznych i reguły akcentujących rolę pracy fizycznej. procesem warzenia zajmują się bezpośrednio sami mnisi: Br. Francis Davoren z Dallas, Włoch br. Massimiliano Silvati, br. Evagrius Hayden oraz o. Benedict Nivakoff. Browar został uruchomiony, jak piszą benedyktyni, „z nadzieją na dzielenie się z innymi radością z pracy własnych rąk, tak by Pan i Stwórca we wszystkim był uwielbiony. W jednym zdaniu „ut laetificet cor”. W życiu benedyktynów piwo zawsze było zarezerwowane specjalne okazje niedzieli i świąt. Sama inwestycja była możliwa dzięki wsparciu czterech amerykańskich i jednej umbryjskiej rodziny.
W każdej serii mnisi warzą około 700 butelek wysokiej jakości trunku. Najważniejsze etapy produkcji przeprowadzane są przez samych mnichów zgodnie z belgijskimi tradycjami browarniczymi, słód chmielowy pochodzi z Niemiec i Belgii. Benedyktyni oferują dwa rodzaje piwa, które nabyć można w Nursji, w sklepie Corvus et Columba znajdującym się obok Piazza San Benedetto. Przed zakupem istnieje także możliwość spróbowania piwa. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na dzieła klasztoru, w tym też na utrzymanie pielgrzymów przybywających do miasta.
źródło: birranursia.com / osbnorcia.org / italymag.co.uk
mat