Dzisiaj

Zmielone robaki w chlebie? Unijne obrzydlistwo już wkrótce w Polsce!

(PCh24.pl)

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej do produktów, takich jak chleb, ser, makaron czy dżem, będzie można legalnie dodawać sproszkowane robaki. Czy jest to jakiś specjalny gatunek owadów jadalnych? Bynajmniej! Chodzi bowiem o mącznika młynarka, który jest po prostu pasożytem. Z tego powodu szaleni biurokraci z Unii Europejskiej nakazali, aby robaki były poddawane promieniowaniu UV. Kiedy to „prawo” wejdzie w życie w Polsce?

Unijny absurd został wprowadzony przy pomocy rozporządzenia, to – zgodnie z uzurpowaną przez eurokratów władzą – to nie wymaga on dodatkowej implementacji w krajach członkowskich. Oznacza to, że również w Polsce produkty z dodatkiem zmielonych robaków mogą pojawić się na sklepowych półkach szybciej niż byśmy się tego spodziewali.

W dokumencie podpisanym przez Ursulę von der Leyen przekonuje się, że larwy mącznika młynarka nadają się do bezpiecznego spożycia, o ile zostaną wcześniej poddane promieniom UV. Tymczasem wystarczyć odwiedzić stronę polskiej Wikipedii, żeby dowiedzieć się, że ten robak to zwykły… pasożyt. Występuje w produktach zbożowych (synantrop, ważny szkodnik), a także w gniazdach ptaków i pod korą drzew liściastych. Żeruje w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki. Tak owad, jak i larwa atakują mąkę, otręby, suchary i inne produkty zbożowe – czytamy.

Wesprzyj nas już teraz!

Rozporządzenie KE doprecyzowuje w jakich produktach owe larwy mogą być używane. Są to, oprócz chleba i bułek, także ciasta i ciastka, makarony i produkty na bazie makaronu oraz ziemniaków, ser i produkty na bazie sera, a także musy owocowe i warzywne.

Dla konsumentów będzie to oznaczało konieczność dokładnego czytania etykiet, ponieważ – jak stanowi dokument wydany przez unijnych biurokratów – producenci będą zobowiązani do umieszczania informacji na temat użycia robaków oraz ewentualnej reakcji alergicznej, które ten składnik może wywołać.

Gdy zadamy pytanie, kiedy te przepisy zaczną obowiązywać w Polsce, napotkamy na pewien kruczek, a jednocześnie kontrowersję. Okazuje się bowiem, że cała sprawa skrywa w sobie również wątek korupcyjny, a według unijnego dokumentu do roku 2030 tego typu żywność będzie mogła produkować… tylko jedna firma – Nutri’Earth z Francji.

Przepisy teoretycznie wchodzą w życie 10 lutego i będą automatycznie obowiązywały również w Polsce, co nie oznacza, że polscy producenci będą mogli na tym absurdzie zarabiać. Wygląda na to, że, jak na razie, możemy się spodziewać produktów zawierających sproszkowane pasożyty… wyłącznie z importu.

Źródło: krakow.eska.pl

FO

Robak na talerzu. Czemu ma służyć karmienie się obrzydliwością?

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij

Udostępnij przez

Cel na 2025 rok

Nie zwalniamy w walce o katolicką Polskę! Wesprzyj PCh24.pl w 2025 roku i broń razem z nami cywilizacji chrześcijańskiej!

mamy: 70 377 zł cel: 500 000 zł
14%
wybierz kwotę:
Wspieram