3 lipca 2014

Połowiczny sukces polskich wędliniarzy. Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, ale zakaz eksportu

Tradycja wędzenia wędlin została obroniona. Mimo totalitarnych zakusów Komisji Europejskiej Polakom udało się doprowadzić do zmiany decyzji o zakazie sprzedawania tych przysmaków. Ale i tak nie będzie wolno sprzedawać ich za granicę.


Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli przyjął projekt Komisji Europejskiej zezwalający na wytwarzanie tradycyjnie wędzonych wędlin przeznaczonych na rynek krajowy. Oznacza to, że od września, kiedy wejdą w życie nowe, bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące norm zawartości substancji smolistych w wyrobach wędzonych, producenci nie będą zobowiązani do stosowania tych norm. Dotyczy to jednak tylko wyrobów, które znajdują się na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – czytamy w „Naszym Dzienniku”.

Wesprzyj nas już teraz!

Na Podkarpaciu i w Małopolsce, gdzie działa najwięcej, bo aż ok. 600 zakładów wędliniarskich opierających swoją produkcję na tradycyjnych metodach wędzenia, na ministerialnej liście znajduje się niewiele, bo tylko ponad 30 produktów. A zakłady mają w swojej ofercie wiele takich produktów.

Producenci tradycyjnych wędlin będą mogli sprzedawać swoje wyroby wyłącznie w kraju, w którym zostały one wyprodukowane.  To z kolei oznacza zamknięcie wielu firm na eksport i duże straty.

 

Źródło: „Nasz Dziennik”

kra

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(0)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Skutecznie demaskujemy liberalną i antychrześcijańską hipokryzję. Wspieraj naszą misję!

mamy: 144 227 zł cel: 300 000 zł
48%
wybierz kwotę:
Wspieram