21 marca 2012

Ziołowe przepisy na przedwiośnie

Trwa trudny dla zdrowia okres przedwiosenny, w którym łatwo o infekcje i ostre stany zapalne dróg oddechowych. W tym czasie uaktywniają się również nasze przewlekłe choroby. Na szczęście, istnieją różnorodne skuteczne sposoby wykorzystania leków roślinnych w walce z chorobami układu oddechowego. Warto poznać je i stosować jako bezpieczną i praktyczną formę walki z katarem, grypą czy zapaleniem oskrzeli.

 

Pragnę polecić Państwu prostą mieszankę ziołową, z której napar może być przyjmowany przez całą rodzinę – począwszy od jej najmłodszych członków, aż po seniorów rodu.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Rp.: kwiatu bzu czarnego 40g, owocu bzu czarnego 15g, kwiatostanu lipy 25g, kwiatu głogu 50g, owocu maliny 25g, liścia babki lancetowatej 25g, liścia podbiału 50g, owocu dzikiej róży 50g.

Podane składniki należy połączyć (owoce pokruszyć) i dobrze wymieszać zachowując podane ilościowe proporcje, a całość przechowywać w płóciennym lub papierowym opakowaniu. Zaparzamy 1 łyżkę stołową zmieszanych ziół 200 ml wrzącej wody; napar trzymamy 10 min pod przykryciem, następnie cedzimy i ciepły spożywamy. W zależności od wieku pacjenta i natężenia choroby – przyjmujemy od kilku łyżek (dla maluchów) do 3 szklanek dziennie przepisanego naparu. Przyrządzony napój będzie przyjemny w smaku. Z uwagi na jego łagodne właściwości napotne, powinien być przyjmowany na noc lub w czasie, gdy możemy pozostać w domu.

Wskazana mieszanka wykazuje właściwości przeciwzapalne, napotne, pobudzające odporność ustroju, powlekające drogi oddechowe, tj. ochronne wobec śluzówek, łagodnie uspokajające oraz wzmacniające mięsień sercowy. Wymienione surowce lecznicze obfitują bowiem w rozliczne zespoły związków farmakologicznie czynnych. Do głównych należą: śluzy (o bogatym składzie zwłaszcza w liściach podbiału, babki), olejek lotny (zawierający np. geraniol, farnezol w kwiatostanach lipy), flawonoidy (np. rutozyd kwiatów bzu, witeksyna kwiatów głogu), procyjanidyny, kwasy organiczne (np. fenolokwasy – kawowy, chlorogenowy kwiatu bzu czarnego), wielofenole, garbniki (owoce maliny, liście podbiału), witaminy (głównie C, gr. B – owoców bzu, dzikiej róży).

 

Ponadto, w czasie, gdy powszechnie jesteśmy straszeni niebezpieczeństwem zakażenia wirusem grypy, pragnę przypomnieć Czytelnikom o doskonałych własnościach antyseptycznych przypraw dietetycznych takich jak: czosnek, cebula, tymianek, majeranek, pieprz, goździki, kminek, anyż, jałowiec. Surowce te działają nie tylko skutecznie antyseptycznie wobec wirusów, bakterii, tudzież grzybów, ale pobudzają do walki nasz układ odpornościowy, którego prawidłowa funkcja jest gwarantem naszego zdrowia. Surowce te w okresie zimowo-przedwiosennym powinniśmy szczodrze dodawać do wszystkich możliwych potraw lub zaparzać mlekiem, sokiem z kiszonej kapusty (czosnek lub tymianek z kminkiem) lub przyrządzać grzankę z alkoholem (goździki gotowane z winem lub piwem) zmieszanym z łyżeczką miodu.

 

Zachęcam do korzystania z podanych przepisów, aby być zdrowym i silnym.

 

Izabella Stępkowska

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij

Udostępnij przez

Cel na 2025 rok

Po osiągnięciu celu na 2024 rok nie zwalniamy tempa! Zainwestuj w rozwój PCh24.pl w roku 2025!

mamy: 32 506 zł cel: 500 000 zł
7%
wybierz kwotę:
Wspieram