Od początku roku na Węgrzech został obniżony podatek VAT na świeże mleko, jajka i drób. Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa nie wykluczył dalszych obniżek w przyszłości.
Od 1 stycznia VAT na mięso drobiowe oraz jajka spadł z 27 do 5 proc., a na świeże mleko – z 18 do 5 proc. Sekretarz stanu w resorcie rolnictwa Istvan Nagy ocenił we wtorek, że będzie to oznaczać dla przeciętnej węgierskiej rodziny roczną oszczędność rzędu 25-30 tys. forintów (356-427 zł).
Wesprzyj nas już teraz!
Węgierski polityk znaczył, że obniżka ta jest częścią dłuższego procesu redukowania VAT-u na podstawowe artykuły żywnościowe. Jak podkreślił, rozpoczął się on od ubiegłorocznego obniżenia VAT-u na świeżą wieprzowinę z 27 do 5 prac. Jego zdaniem obniżki VAT-u mogą w przyszłości objąć na przykład ryby, warzywa i owoce czy chleb. Węgierskie media spekulują, że obniżki mogłyby dotyczyć śmietanki, twarogu i podrobów wieprzowych.
Obniżka VAT przełożyła się już na poziom cen. Jak poinformował przedstawiciel sieci sklepów spożywczych Prima i CBA Attila Fodor od niedzieli spadły w jego sklepach ceny świeżego mleka, jajek i drobiu – mleka średnio o 10 proc., a drobiu i jajek – o 17 proc. W opinii handlowca spowoduje to wzrost obrotu węgierskimi artykułami tego rodzaju, tak jak to się stało w zeszłym roku z wieprzowiną.
Obniżanie podatków nie podoba się oczywiście węgierskiej lewicy. Zdaniem Węgierskiej Partii Socjalistycznej spadek cen tych towarów będzie krótkotrwały, po czym znów się podniosą.
Źródło: wgospodarce.pl
luk